vrijdag 4 september 2015

Pas op de plaats

De vakantie is pas twee weken geleden en nu al lijkt ze ver achter me te liggen. De drukte van alledag heeft me alweer ingehaald. Niets mis mee, fijn om iedereen weer te zien, verder te gaan waar we voor de zomer gebleven waren.

Toch knaagt het: mee in de vaart der volkeren, door alle veranderingen in de jeugdzorg amper ruimte om even te herijken, dingen op te schrijven, verder te scholen. De transitie eist zijn tol: dagen (nachten) gaan op aan administratie, (geld)zorgen want er zijn nog steeds gemeenten die rustig maanden te laat betalen. Alles het gevolg van de transitiechaos. Per gemeente/jeugdzorgregio gelden eigen regels en deels onzinnige eisen in duimdikke contracten. Er is een lawine aan papier over zelfstandige praktijken uitgestort. Angst van beleidsmakers dat professionals er de kantjes vanaf lopen, te hoge tarieven vragen of anderszins maar wat doen overheerst. Dat is triest: vertrouwen op professionaliteit zou vanzelfsprekend moeten zijn. Ruimte voor professionals zou vanzelfsprekend moeten zijn. Helaas. Controlezucht, onwetendheid en krappe budgetten bepalen wat er wel en niet kan. Inhoud sneeuwt onder en als ik niet oppas, ik ook.

Daarom een rigoureus besluit: volgend jaar neem ik een sabbatical van 4 maanden, te starten bij de meivakantie om na de zomervakantie weer de draad op te pakken. De praktijk bestaat in maart 10 jaar. Tijd om te herijken, opnieuw te kijken wat ik doe en hoe ik het doe.

Het plan nu is om in die maanden veel vakliteratuur te (her)lezen, een en ander op papier te zetten over de diagnostiek, behandeling en eens heel goed de therapie├źn van de afgelopen 10 jaar te analyseren om van daaruit verder te gaan.

Wie weet wat eruit komt - wie weet wat er op papier komt of niet - alles is goed. In elk geval zal het zorgen voor verdieping zodat ik inhoudelijk kwaliteit blijf borgen. Kwaliteit die nu door regelzucht en ongein van onwetende beleidsmakers dreigt onder te sneeuwen. Dat mag en wil ik niet laten gebeuren. Tijd dus voor een sabbatical, vanaf de meivakantie tot en met de zomer van 2016. Inhoud moet ruimte krijgen en daar ben ik als professional verantwoordelijk voor.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten